DigIT Hub kan bli en europeisk digital innovationshubb med fokus på det smarta samhället

För att Europa ska förbli konkurrenskraftigt internationellt måste alla kunna dra nytta av den digitala transformationen. Genom att bygga ett europeiskt nätverk av digitala innovationshubbar (EDIH) vill EU-kommissionen hjälpa företag att förbättra sina processer, produkter och tjänster genom användning av digital teknik.

De europeiska hubbarna ska stärka den digitala kompetensen för sina regioners små och medelstora företag och offentlig sektor, men också dela erfarenheter och kompetenser med övriga hubbar på nationell och europeisk nivå.

Sydsvenskt samarbete
Blue Science Park ingår nu i en, av innovationsmyndigheten Vinnova och regeringen utsedd, sydsvensk hubb (DigIT Hub) med potential att få bli en europeisk digital innovationshubb. Matchmaking, utlysning och ansökan på EU-nivå sker under 2021.

Fokus och inriktning
Som en europeisk digital innovationshubb kommer DigIT Hub att fokusera på att erbjuda utbildning, aktiviteter och testmiljöer inom artificiell intelligens, high performance computing och cybersäkerhet riktade mot små och medelstora företag samt offentlig sektor i södra Sverige. Inriktningen kommer att vara det smarta samhället, tillverkningsindustri och avancerade material. Läs mer om DigIT Hub på digithub.se

En av tre EDIH-ansökningar
Förutom i DigIT Hub deltar Blue Science Park i två andra ansökningar till europeiska digitala innovationshubbar (EDIH-ansökningar):

  • Health Innovation of Sweden, som är fokuserad på hur digital teknik kan bidra till en mer individbaserad, preventiv hälso- och sjukvård, t ex genom Nära vård. Läs mer här
  • Sweden ICT, där vi vill skapa en samlad plattform för digitala innovationsinitiativ i hela landet för målgrupperna små- och medelstora företag och offentlig sektor. Läs mer här

Fakta: Europeiska Digitala Innovationshubbar – 16 svenska ansökningar
Satsningen på Europeiska Digitala Innovationshubbar ligger inom EU:s program ett Digitalt Europa. Målsättningen är att varje medlemsstat ska ha minst en EDIH vid programstarten 2021. Syftet är att stödja den digitala omvandlingen av ekonomi och samhälle och se till att europeiska medborgare och företag kan dra nytta av fördelarna. Hubbarna ska inbjuda till ett gränsöverskridande samarbete. Fem nyckelområden har pekats ut för EDIH:s verksamhet: HPC (Högpresterande datorsystem), AI, cybersäkerhet och förtroende, avancerade digitala färdigheter och spridning och användning av digital kapacitet. Sammanlagt har 16 svenska ansökningar om att bli en EDIH inkommit till Vinnova, som kommer att lägga fram en lista på kandidater till regeringen för beslut. Därefter kommer Sveriges kandidater att skickas vidare till EU-kommissionen, och därmed ges möjlighet att söka i kommande EU-utlysning. Totalt bedöms mellan fyra och åtta svenska EDIH kunna bli aktuella. Enligt Staffan Nyström, ansvarig för utlysningen på Vinnova, kommer en liknande matchmaking som redan gjorts i den svenska ansökningsprocessen ske på europeisk nivå 9-10 november. Det öppnar också en möjlighet för EDIH:s med parter från flera länder.

Fler Nyheter
Sök

Bli del av banbrytande satsning inom marin teknik

Stor framgång för AI Lab Blekinges första workshops

Framtidens innovationer inom konst och teknologi skapas i Karlskrona

Dela med dig
Dela

Häng med oss in i framtiden!

Få det senaste inom innovation och kunskap i din inkorg.

Bli del av banbrytande satsning inom marin teknik

Stor framgång för AI Lab Blekinges första workshops

Framtidens innovationer inom konst och teknologi skapas i Karlskrona