Vårdrelaterade infektioner är infektioner som uppstår under sluten sjukvård när smitta överförs till patienten och är en av de vanligaste orsakerna till vårdskador. Vårdskador som medför stort lidande, 750 000 extra sjukvårdsdagar och 6,5 miljarder kronor varje år och för redan utsatta patienter även ibland dödsfall. Det är ett globalt problem som skapar lika stor mängd skador i form av hög dödlighet och kostnader.
Handtvätt lösningen
Det är idag känt att 20-30 % av de vårdrelaterade infektionerna kan förebyggas genom noggrann handtvätt och handdesinfektionsmedel. Information och utbildning av vårdpersonal i handhygienrutiner har resulterat i en plötslig förbättring men med tiden blir handhygienen återigen sämre då man går tillbaka till gamla vanor. Därför finns ett klart behov av kontinuerligt hjälp med att följa handhygienrutiner.
Så funkar det
Tekniken i WeCare bygger på sensorer som känner av om vårdpersonalen har tvättat och desinficerat sina händer innan kontakt med patienten. Vårdpersonalen är i sin tur utrustad med en liten givare som indikerar om de har tvättat händerna, vilket visas synligt för patienten.
Vad hände sen?
Med hjälp av Ericsson Garage togs en prototyp fram och WeCare fick genomgå en pilot på Blekingesjukhuset. WeCare gick in som en startup i Blekinge Business Incubator (BBI) och tillsammans med Blue Science Park hjälpte man bolaget med produkt- och affärsutveckling samt tester.