AI och drönare i centrum när innovatörer prisades

Under torsdagen delades årets SKAPA-priser ut i Blekinge. Vid en ceremoni på Blue Science Park i Karlskrona uppmärksammades och prisades två innovationsföretag – Pavesight och JU information.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och har delats ut årligen i över 30 år. Syftet med priset är att uppmärksamma och ge ekonomiskt stöd åt idérika personer som gör sina idéer till verklighet.

Jonny Ulvtorp (JU Information), erhöll 2024-års SKAPA-pris i Blekinge för sitt arbete med att utveckla en tjänst som med hjälp av drönare och AI identifierar och ger råd kring bekämpning av ogräs, vilket kan halvera användningen av ogräsmedel. Detta bidrar till ett mer hållbart jordbruk och mindre miljöpåverkan.

Hassan Kassar, Jalal Sankar, Fabian Zander, Albert Florinus (Pavesight) vann 2024-års pris av SKAPA-talang för unga innovatörer i Blekinge. Med hjälp av AI och kommunens fordon har Pavesight utvecklat ett system som effektivt identifierar vägskador, vilket gör att kommuner kan planera och genomföra reparationer i tid, med minskade kostnader för samhället. Priset togs emot av Hassan Kassar.

Länsvinnaren för SKAPA-priset, premierades med 10 000 kr och får representera Blekinge i den nationella tävlingen, där förstapriset i respektive tävlingskategori är 500 000 kr och 150 000 kr. Den nationella prisutdelningen genomförs i samband med en gala i Stockholms stadshus i november.

“Det känns stort att ha vunnit detta pris. Nästa steg för oss är att söka finansiering, utföra provomgångar med lantbrukare för att vidareutveckla tjänsten, samt att fortsätta bygga en robust databas som gör det möjligt att överföra information smidigt mellan olika system,” säger Jonny Ulvtorp, grundare till JU Information.

“Vi är väldigt glada och överraskade över att ha vunnit detta pris. Nästa steg för oss är att samarbeta med fler kommuner och få feedback från invånarna om hur vår AI-lösning kan förbättra deras vägar,” säger Hassan Kassar, medgrundare till Pavesight.

I Blekinge administreras SKAPA-priset av Blue Science Park. Tillsammans med Almi Blekinge och Blekinge Business Incubator valdes vinnarna ut.

Fler Nyheter
Sök

Marine Technology Center of Sweden banar väg för Karlskronas framtid

AI och drönare i centrum när innovatörer prisades

Strategier för regionens framtid skapades under AI Summit

Dela med dig
Dela

Häng med oss in i framtiden!

Få det senaste inom innovation och kunskap i din inkorg.

Marine Technology Center of Sweden banar väg för Karlskronas framtid

AI och drönare i centrum när innovatörer prisades

Strategier för regionens framtid skapades under AI Summit