Den snabba utvecklingen av AI-teknologi innebär stora utmaningar för Blekinges techsektor, särskilt inom mjukvaruutveckling. Tekniken förväntas revolutionera branschen genom automatisering av programmeringsprocesser, vilket kan minska behovet av traditionell programmeringskompetens. Samtidigt erbjuder AI möjligheter till förbättrad kodkvalitet, snabbare programvaruleveranser och effektiv hantering av komplexa problem.
Projektet AI Lab Blekinge tar sig an dessa utmaningar och arbetar för att stärka regionens förmåga att hantera och dra nytta av AI-teknologins potential.
I projektet får en grupp företag i techsektorn (Ericsson, Avalon, Softhouse, Försäkringskassan och Hyper Island) vägledning av världsledande forskare på Blekinge Tekniska Högskola i att tillämpa och integrera AI-teknologier som LLM:er och Multimodial AI. Kunskapen som utvecklas sprids därefter genom utbildningsinsatser till en bredare målgrupp SMF i techsektorn i Blekinge. Arbetssättet omfattar evidensbaserade experiment och kunskapsdelning med syfte att öka företagens förmåga att utveckla och integrera nya teknologier i sina utvecklingsprocesser.
Arbetet sker i tre steg:
Steg 1 – Skapa ny kunskap
Företagen forskar på generativ AI, dess tillämpningar och implikationer för respektiver organisationer.
Steg 2 – Ny utbildning
Hyper Island och Blekinge Tekniska Högskola forskar på framtidens utbildning kopplat till generativ AI, särskilt nya upskill- och reskill-insatser på kort och medellång sikt, för att tillgodose det växande behovet av kompetens kopplat till generativ AI.
Steg 3 – Spridning
Projektet bidrar till ökad tillämpning av generativ AI inom små och medelstora bolag genom kunskapsdelning. Dels genom riktade workshops och dels genom breda informations- och kommunikationsinsatser.
För mer information om projektet, kontakta Jesper Bleeke, innovationsledare, Tech Concept Lab och projektledare, AI Lab Blekinge: