Resultatet kommer att bidra till tryggare energiförsörjning, göra deltagande företag mer konkurrenskraftiga samt koppla ihop lärosäten och företag med sina motsvarigheter i fem andra länder (Finland, Österrike, Luxemburg, Spanien och Turkiet).
Projektet får 12,7 miljoner kronor i bidrag från Vinnova som ska fördelas till företag och akademi. Aktiva företag och BTH bidrar tillsammans med 15 miljoner kronor. Det vill säga den totala projektomsättning blir 27,7 milj. Vår uppgift är att koordinera den svenska delen av projektet.
Hur ska det gå till?
Elnäten blir alltmer digitaliserade och uppkopplade med sensorer och styrenheter, så kallade Internet-of-Things-noder. Men varje enskild nod har begränsad kapacitet och är sårbar för hackerattacker. Genom en ny metod att koppla ihop noderna, med hjälp av bland annat AI och blockkedjeteknik, kommer näten bli säkrare och kunna styras mer exakt.
Med hjälp av Affärsverkens erfarenheter kommer projektet klargöra vilka krav och behov som finns i denna viktiga infrastruktur, nu och i framtiden. Blekinge Tekniska Högskola ges möjlighet att bedriva forskning inom området tillsammans med andra internationella lärosäten. Techinova och AddSecure är elnätsexperter och utvecklar produkter som ger högre säkerhet och mer effektivitet i eldistributionsnätet. I projektet deltar även företagen Savantic, Clavister och Arctos Labs som bidrar med expertis inom AI, cybersäkerhet och edge computing.